Blog

Wetsvoorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. Wat vind jij?

Ben jij als startende ondernemer voorbereid op onverwachte tegenslagen? Het nieuwe wetsvoorstel Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid (BAZ) is bedoeld om voor zzp'ers een vangnet te bieden bij ziekte of een ongeval. Wat betekent dit voor jou? Deel je men

Wetsvoorstel basisverzekering Arbeidsongeschiktheid (BAZ): Wat betekent dit voor jou?

Beste zelfstandige ondernemer,

Als startende ondernemer ben je voortdurend bezig met het uitbouwen van je bedrijf en het aantrekken van nieuwe klanten. Het laatste waar je misschien aan denkt, is wat er gebeurt als je plotseling niet meer kunt werken door ziekte of een ongeval. Toch is dit een belangrijk onderwerp dat de komende tijd veel zzp'ers bezig zal houden, dankzij een nieuw wetsvoorstel: de Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid (BAZ).

Wat houdt de BAZ in?

De BAZ is een voorstel dat ervoor moet zorgen dat alle zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. De maximale premie zal ca. EUR 195 per maand bedragen. Het doel van deze verzekering is om een vangnet te bieden als je door ziekte of een ongeval tijdelijk of langdurig niet kunt werken. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over een inkomen, zelfs als je tijdelijk geen opdrachten kunt uitvoeren. Hier zijn uiteraard een aantal voorwaarden aan verbonden.

Waarom deze verandering?

Veel zzp'ers zijn momenteel niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, vaak vanwege de hoge kosten, omdat iemand door zijn medisch verleden niet in aanmerking komt of enorme premies moet betalen of omdat het simpelweg wordt vergeten. De overheid wil met dit voorstel voorkomen dat zzp'ers in financiële problemen komen bij ziekte of een ongeval en zorgen voor een gelijke bescherming zoals die voor werknemers in loondienst geldt. Een werknemer kan bij het UWV terecht, maar een ondernemer moet dit zelfstandig regelen. 

Wat betekent dit voor jou als startende ondernemer?

Als je net begonnen bent als ondernemer, kunnen de extra kosten van een verplichte verzekering een zorgpunt zijn. Maar het biedt ook zekerheid: je weet dat je inkomen beschermd is, ongeacht wat er gebeurt. Het is belangrijk om nu alvast na te denken over hoe dit jouw bedrijfsvoering beïnvloedt en welke stappen je kunt nemen om je voor te bereiden.

Wat is jouw mening?

Vind je dit wetsvoorstel een goed idee of zie je vooral nadelen? Hoe denk je dat dit jouw onderneming zou beïnvloeden? Via Vereniging ZZP Nederland loopt er een enquête waarin je jouw mening kunt geven en input kunt leveren aan de beleidsmakers. Jouw feedback is waardevol en kan helpen om dit voorstel verder vorm te geven. 

Deel je mening hier: Enquête BAZ voor zzp'ers

Neem even de tijd om je mening te geven en draag bij aan de toekomst van het ondernemerschap in Nederland. Samen kunnen we zorgen voor een beter beleid dat aansluit bij de behoeften van alle zzp'ers.

Met ondernemende groet,

Kirsten Klinkers | Advocaat 
Secretaris StartSmart HW