Blog

Juridisch advies | een zorgvuldige aanpak van opzegging

Terwijl de feestdagen naderen, wil ik je graag attenderen op een belangrijk zakelijk aspect dat de aandacht verdient: de juridische kant van opzeggingen. Dit gaat nogal eens mis. Wat moet je doen? Lees het in mijn kerstblog!

Hi (startende) ondernemer,

Terwijl de feestdagen naderen en jij jezelf voorbereidt op een welverdiende onderbreking, wil ik je graag attenderen op een belangrijk zakelijk aspect dat de aandacht verdient: de juridische kant van opzeggingen.

Stel je voor: het was een goed zakelijk jaar met tevreden klanten en medewerkers, maar er knaagt iets. De relatie met een leverancier verloopt stroef, ondanks jouw tijdige betalingen. De geleverde service is niet naar behoren, het product voldoet niet aan specificaties, kosten zijn uit de hand gelopen en de opleverdatum lijkt steeds verder weg te schuiven.

Grijnzend vergelijk je het met het sportschool abonnement dat niet aan de verwachtingen voldeed. En dan komt het idee: het leverancierscontract kan gewoon opgezegd worden. Je maakt netjes een aangetekende brief, hanteert een opzegtermijn van een maand en betaalt de laatste factuur. Zo laat de kerstvakantie nu maar beginnen!

Maar zoals vaak, leiden dergelijke situaties tot geschillen. De leverancier gaat niet akkoord, eist betaling voor toekomstige services en de geplande werkzaamheden tot het einde van het contract.

De ondernemer staat voor een uitdaging. Hij schakelt een advocaat in, maar ontdekt al snel dat opzegging niet zo eenvoudig is als het lijkt. Een spoedcursus van de advocaat onthult dat overeenkomsten op verschillende manieren kunnen eindigen, waaronder opzegging en ontbinding.

Het probleem van de opzegging ligt in het ontbreken van wettelijke regels; het moet tussen partijen worden overeengekomen. In zakelijke overeenkomsten wordt opzegging meestal niet expliciet genoemd. Opzegging leidt dus vaak tot geschillen waarbij de ondernemer risico loopt toekomstige facturen te moeten betalen als schadevergoeding.

Hoe te handelen? Om in de sfeer van het jaar te blijven: vergelijk dit met het zorgvuldig plaatsen van serie-geschakelde kerstboomlichtjes. Elke stap is cruciaal. In plaats van rechtstreeks op te zeggen, had de ondernemer eerst schriftelijk zijn ontevredenheid moeten uiten en de leverancier de kans moeten geven de tekortkomingen te herstellen. Dit wordt een ingebrekestelling genoemd. De leverancier komt in verzuim wanneer hij daar niet of niet tijdig op reageert.

De benadering maakt een wereld van verschil. Bij een onrechtmatige opzegging veroorzaakt de ondernemer het verzuim en wordt hij schadeplichtig. Bij een ingebrekestelling draaien de rollen om en kan de ondernemer uiteindelijk de overeenkomst ontbinden zonder grote juridische gevolgen.

Het advies: bezint eer ge begint. Lees de overeenkomst en algemene voorwaarden zorgvuldig door, overweeg juridisch advies en neem de juiste stappen om onnodige frustraties en het verspelen van je rechten te voorkomen.

Voor meer informatie nodig ik je van harte uit om contact op te nemen. Voor nu prettige feestdagen en een voorspoedig, gezond én juridisch verantwoord 2024!

Beste groet,

Kirsten Klinkers | Advocaat  

BYOND LEGAL

Alexander Bellstraat 16 | 3261 LX | Oud-Beijerland 

T: +31 6 27 74 27 26 | E: info@byondlegal.nl | W: www.byondlegal.nl | LinkedIn