Blog

Hoe Punk tot een Podcast leidt

Als ondernemer heb je een aantal media tot je beschikking om je bedrijf of dienst te promoten: website, social media, brochure, poster, advertentie, etc. Een podcast kan daar zeker ook deel van uitmaken. Hier alvast een opzetje!

In plaats van een podcast te maken over specifieke onderwerpen in mijn vakgebied heb ik gekozen om samen met een oud bandlid, en goede vriend, een podcast over de Rotterdamse punkscene begin jaren '80 te maken.
Ondanks dat het over Rotterdam gaat is deze wél geproduceerd in de Hoeksche Waard!

In 1983 kwam er een verzamelplaat uit met 15 Rotterdamse punkbands die een behoorlijke invloed heeft gehad op alles wat we daarna deden; het idee van alles zelf doen, je eigen muziek maken, je eigen blad maken, je eigen posters maken, etc., sprak ons enorm aan en heeft sterk bijgedragen aan het latere ondernemerschap. 

Om een beetje in punk-sferen te blijven hebben we niet geïnvesteerd in dure apparatuur maar wel in kwalitatief redelijk goede spullen (prijzen kunnen afwijken):
• 1x Allen&Heath ZEDi-10 mengtafel (€ 249)
• 4x Marantz Pro MPM-1000 microfoons (€ 45 per stuk)
• 4x Roadworx Mic Stand voor op tafel (€ 11 per stuk)
• 1x Behringer HA400 koptelefoonversterker (€ 29)
• 4x The t.bone HP 66 koptelefoons (€ 6,90 per stuk)
• 1x iRig 2 lijnversterker voor opnemen telefoongesprekken (€ 33)
• verschillende kabeltjes (€ 12)
• stekkerdoos en 5 meter verlengsnoer (€ 22 bij elkaar)
De mengtafel kan 4 kanalen onafhankelijk naar Adobe Audition, of welke DAW dan ook, sturen. Buiten de computer om was dit een investering van ongeveer € 600 en vooral veel tijd. Om te publiceren hebben we Spotify for Podcasters gebruikt, wat een gratis service is.

Technisch gezien is het nog niet helemaal perfect, we hebben uiteraard de nodige fouten gemaakt en we leren dus veel tijdens het proces. Iedere nieuwe aflevering gaat zeker beter worden.

Als je iets nieuws doet is het altijd afwachten wat het gaat doen en welke kansen het eventueel kan opleveren. Dus wie weet wat hier uit voort komt. Met deze podcast hebben we in ieder geval een hoop ervaring opgedaan én een stukje muziekgeschiedenis voor altijd vastgelegd.

De eerste aflevering van de Rotterdam Spunk podcast is via deze link te beluisteren: Rotterdam Spunk Podcast